Probiotická kosmetika je stále jeden velký mýtus.

Probiotická kosmetika je stále jeden velký mýtus.

Prohloubení povědomí o kožním mikrobiomu (správněji řečeno mikrobiotě, protože mikrobiom popisuje genetický materiál, mikrobiota značí směs druhů) vede k zvýšenému zájmu o jeho podporu nebo modifikaci, a to převážně prostřednictvím probiotik (mikroby), prebiotik (potrava mikrobů) nebo tzv. postbiotik (komponent mikrobů). Všechny termíny si ještě přiblížíme, protože nám odkryjí karty kosmetiky tvrdící vyvážení mikrobioty kůže.

 

Trošku sémantiky na začátek

Začneme termínem probiotikum, to je pro nás nejspíš i nejznámější, a to se taky nejčastěji vyskytuje v kosmetických tvrzeních. Známe je hlavně díky doplňkům stravy, kde mají delší historii používání a více podložených účinků, oproti využití pro topickou aplikaci.

Definice probiotik je popisuje jako „živé organismy, které při podávání v přiměřeném množství přispívají ke zdraví hostitele“. Zahrnout živé bakterie do kosmetiky se zdá téměř nemožné. Produkt by měl umožňovat mikrobům stabilitu natolik, aby se nepřemnožily nebo naopak nezhynuly. Navíc přídavek konzervačních složek má garantovat množství mikroorganismů v kosmetice nižší než 500 CFU/ml (colony-forming unit = jednotka schopna vytvořit kolonii) pro péči o oční okolí a 1000 CFU/ml pro zbylé oblasti (Scientific Committee on Consumer Safety, 2016). S tímto kritériem je tvorba probiotické kosmetiky opět náročnější.

Při pohledu na složení kosmetiky, tvrdící obsah probiotik, však shledáme, že tato definice není splněna. Vzhledem k chybějícímu legislativnímu vyhranění pro tento termín v kosmetice tak nehrozí žádný postih, pouze se jedná o neetické klamání spotřebitele (alespoň dle mého…).

Při hledání online jsem byla schopna najít americkou značku, která tvrdí obsah probiotik v pravém slova smyslu (pro zvědavé značka La Flore), která má ve svých patentovaných formulacích bakterie v takovém kryo stavu, jsou neaktivní, a probudí se až při doteku, při aplikaci. Určitě zajímavý koncept, který by stálo za to prověřit více do detailu. Mimochodem podezřele podobně vypadá složení značky Live P.S. i s celým webovým designem :D najde někdo důvod?

V běžné „probiotické“ péči u nás ale můžeme nalézt složky jako: filtrované extrakty, fermenty nebo lyzované bakterie. Což ultimátně dokazuje nevhodné označení jako probiotikum a ve skutečnosti je označujeme jako tzv. postbiotika. A postbiotikum je definováno jako „přípravek neživých mikroorganismů a/nebo jejich komponent, které při podávání v přiměřeném množství přispívají ke zdraví hostitele“. Pojďme si popsat jednotlivé skupiny postbiotik, které v té kosmetice reálně máme.

Při produkci filtrátů se z bakteriální kultivace odstraňují buňky (ať už živé nebo ne), s nimi se ale filtrují také molekuly větších rozměrů jako třeba peptidy. To znamená, že se z filtrátu mohou odstranit i potenciálně prospěšné bioaktivní molekuly a buněčné komponenty, a tudíž se nedá předpovídat specifický efekt při použití filtrátů v kosmetice. Navíc filtrát bez buněčných komponent nemůžeme oficiálně označovat za postbiotika a samozřejmě ani probiotika. Je teda velká variabilita v tom, co se skrývá pod pojmem filtrát a každý výrobce této suroviny ho může mít různý. Nehledě na to, že se může různit i v jednotlivých šaržích. Přesto jsou velmi populární v „probiotické kosmetice“, jak dokazuje tabulka 1.

Fermenty pro kosmetické využití se vyrábí jak anaerobním, tak aerobním procesem, při kterém živé mikroorganismy modifikují substrát (představte si nějaký rostlinný extrakt) a tvoří tak požadovaný produkt. Takovou surovinu v kosmetice pak můžeme nazývat postbiotikem nebo probiotikem v závislosti na obsahu živých bakteriálních buněk. Třeba Lactobacillus ferment je považován za konzervační látku. Obsahuje ale fragmenty buněk a považujeme jej za postbiotikum? To bude vědět jen výrobce suroviny. Často tyto fermenty nebo fermentační filtráty jsou bohaté na antioxidanty a spíše než vliv na mikrobiotu pokožky, můžeme popisovat ochranu před volnými radikály a fotoagingem.

Bakteriální lyzáty jsou dle definice buňky s porušenou vnější membránou (ať už fyzikálními či chemickými metodami) a při jejich využití čerpáme z jejich 50letých zkušeností v medicíně jakožto imunomodulátorů. Jsou schopny indukovat imunitní odpověď hosta a využívají se k ošetřování infekcí. Konkrétní zástupci bakteriálních lyzátů aktuálně se nacházejících na trhu v péči o pleť zahrnují tuto selekci:

  • Bifida ferment lysate
  • Lactobacillusferment lysate
  • Lactococcusferment lysate

Podrobnější rozbor poskytuje Tab. 1.

 

Abych řekla pravdu, není moc literatury, která by představovala konsenzus ohledně účinků „probiotik“. Na čem se ale všichni shodují je, že nestačí tvrdit účinky pro celý rod, ale je třeba se zaměřit na konkrétní druhy. Bude následovat pár příkladů:

  • Bifidobacterium longum reuter: bylo prokázáno, že některé bakteriální druhy dokážou zlepšovat bariérní funkci epidermu (snížila se transepidermální ztráta vody - TEWL). Konkrétně se jedná o lyzát této bakterie, který by měl dokázat zmírňovat vasodilataci, edém, degranulaci mastocytů a uvolňování TNF-alfa.
  • Lyzáty Lacticaseibacillus rhamnosus GG a longum: posilují odolnost těsného spojení – mezibuněčné bariéry buněk pokožky (konkrétně mají vliv na proteiny, které jsou součástí tohoto spojení). Lee at al. (2023) ve své klinické studii prokazují zlepšení funkce kožní bariéry při použití péče s Lacticaseibacillus rhamnosus skrze redukci TEWL. Prokazují také zvýšení produkce ceramidů keratinocyty in vitro.
  • Lyzáty laktobacilů: Kim et al. (2020) ve své studii využívali Lactobacillus plantarum v koncentraci 10 μg/ml a zjistili, že jeho přídavek zvyšuje produkci S. epidermidis (prospěšná bakterie naší mikrobioty) a snižuje růst kožních patogenů P. aeruginosa i S.aureus, ačkoli snížený růst S. auerea by mohl také souviset se samotným zvýšením S.epidermidis než přímo s L. plantarum. Lyzáty L. reuteri byly topicky aplikovány na ex vivo  kožních modelech i na živé pokožce, kde byly schopny snižovat prozánětlivé cytokiny IL-6 a IL-8.

 

Tab. 1 nabízí přehled 30 běžně dostupných kosmetických produktů v ČR tvrdících obsah probiotické složky ve formulaci. Tabulka potvrzuje, že obsaženými „probiotiky” jsou bakteriální lyzáty, které obsahovalo celkem 70 % všech produktů (z nich Lactococcus (19 %), Bifidobacterium longum (71 %) a Lactobacillus (52 %)), 43,33 % produktů obsahovalo fermenty a 6 % ferment filtráty. Ani u jednoho z vybraných produktů nebyl zmíněn termín postbiotikum nebo lyzát, komunikace zmiňuje pouze termín probiotikum nebo nic, jen je produkt umístěn v probiotické kategorii.

 

 

Pojďme si to tedy shrnout…

Postbiotická kosmetika si získává popularitu díky stále většímu povědomí o mikrobiomu a především kožním onemocněním, které mají souvislost s bakteriálním osídlením naší kůže. Momentálně můžeme u kosmetiky obsahující postbiotika objevit i tvrzení týkající se anti-agingu, konkrétně díky tvrzení o regulaci pH pleti, ochrany před fotostárnutím, oxidativním stresem nebo zlepšení kožní bariéry (Puebla-Barragan and Reid, 2021). Díky těmto benefitům a také díky ovlivnění mikrobiálního osídlení naší kůže jsou doporučovány také pro pokožky aknózní, atopické nebo trpící na rosaceu. Měla by však nastat změna v adekvátním označování obsažených složek a náhradě termínu probiotikum. Zároveň by se kosmetický průmysl měl zaměřit na přesnější komunikaci o průkazech o efektivitě těchto složek, obzvláště vzhledem k tomu, že důkazů je málo a je třeba se zaměřit na účinnost individuálních druhů.

Pro kožní problémy jako atopická dermatitida nebo rosacea a psoriáza je dle současných poznatků vhodné využití lyzátů L. plantarum a Lacticaseibacillus rhamnosus GG, především díky jejich schopnosti podporovat tvorbu ceramidů – esenciálních lipidů utvářejících bariérní funkci pokožky, posílení odolnosti kožní bariéry (resp. buněčných spojení), ale také díky kompetici se S. aureus, který může být v tomto stavu přemnožený (Kim et al., 2021; Lee at al., 2023).

Pokožka postihnutá acne vulgaris by mohla mít prospěch z lyzátů Bifidobacterium longum reuter díky jejich protizánětlivým vlastnostem.

 

typ produktu složka tvrzení o složce
Krém Bifida Ferment Lysate,
Lactobacillus Ferment Lysate,
Lactococcus Ferment Lysate
• Chrání pleť před vnějšími vlivy.
• Pokožka je zklidněná a dokonale vyživená.
• Synbiotický komplex (probiotika a prebiotika) - zklidňují a vyživují pleť
• Bifida Ferment Lysate - probiotická ingredience používaná pro své antimikrobiální a zklidňující účinky
Tonikum Leuconostoc/Radish Root Ferment Lysate Filtrate
Sérum BIFIDA FERMENT LYSATE,
LACTOBACILLUS
• navrací rovnováhu kožního mikrobiomu
Tonikum Lactobacillus Ferment Lysate,
Lactococcus Ferment Lysate,
Lactobacillus/Pumpkin Ferment Extract,
Saccharomyces Ferment Filtrate,
Bifida Ferment Filtrate,
Bifida Ferment Lysate
• contains 1,000ppm bifida ferment content(Bifida Ferment Filtrate, Bifida Ferment Lysate)"
• pomáhá posilovat kožní bariéru díky patentované složce Bifida Biome™ a 5 probiotikům
• posiluje kožní bariéru a udržuje vyvážený stav pokožky
• příznivě ovlivňuje kožní bariéru a pomáhá obnovit původní vzhled pleti
Pleťová voda LACTOBACILLUS FERMENT LYSATE (71PPM),
BIFIDA FERMENT LYSATE (7PPB),
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS FERMENT (2PPB)
Maska BIFIDA FERMENT LYSATE
Maska Bifida Ferment Lysate (10,000ppm),
Lactobacillus Ferment Lysate,
Lactococcus Ferment Lysate,
Saccharomyces Ferment Filtrate,
Lactobacillus Ferment,
Cutibacterium Granulosum Ferment Extract Filtrate (77ppb),
Bifida Ferment Filtrate (23ppb)
Krém BIFIDA FERMENT LYSATE
Krém BIFIDA FERMENT LYSATE
Krém BIFIDA FERMENT LYSATE • posiluje odolnost kožní bariéry
Krém LACTOBACILLUS FERMENT LYSATE (14.3%),
BIFIDA FERMENT LYSATE (14PPM),
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS FERMENT(4PPM)
Sérum LACTOBACILLUS FERMENT LYSATE (10PPM),
BIFIDA FERMENT LYSATE (0.98PPB),
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS FERMENT (0.28PPB)
Sérum LACTOBACILLUS FERMENT LYSATE
Oční krém Lactobacillus Ferment Lysate,
Lactobacillus Ferment
Pleťová voda BIFIDA FERMENT LYSATE,
LACTOBACILLUS FERMENT
• Postbiotic 12+ – probiotický komplex s 98,9% fermentem bioaktivního laktobacilu, posiluje vnitřní sílu a stabilitu kožní bariéry, posiluje první ochrannou vrstvu pleti
• lyzát Bifida Ferment – podporuje regeneraci pleti a posiluje ji
• ferment Lactobacillus – posilují bariéru pleti
Krém LACTOBACILLUS FERMENT LYSATE
Tonikum BIFIDA FERMENT LYSATE
Sérum BIFIDA FERMENT LYSATE
Sérum LACTOCOCCUS FERMENT LYSTATE
Krém LACTOBACILLUS FERMENT LYSATE (71PPM),
BIFIDA FERMENT LYSATE (7PPB),
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS FERMENT (2PPB)
• fermentované bifidobakterie – pružnost pleti
• fermentované laktobacily – zvlhčení a ochrana pleti
Oční krém Lactobacillus Ferment Lysate,
Lactobacillus
Prebiotika (směs ultra jemné vlákniny a cukrů) krmí dobré bakterie nacházející se na kůži, čímž podporují kožní bariéru a pomáhají bojovat proti špatným bakteriím. Dva typy probiotik se starají o přirozený mikrobióm. Potlačují zánět a stimulují obranyschopnost pokožky a také zklidňují a vyhlazují pokožku.
Sérum LACTOBACILLUS FERMENT
Krém LACTOBACILLUS FERMENT,
TYNDALLIZED LACTOBACILLUS RHAMNOSUS HA 111,
SACCHAROMYCES LYSATE EXTRACT
• denní vyživující a hydratační krém s prebiotiky
• Aktivně chránit mikrobiom vaší pleti bude díky obsahu probiotik a prebiotik
• probiotika a probiotika (Lactobacillus Rhamnosus, Saccharomyces Lysate Extract) – obnovují a chrání přirozený mikrobiom pleti, pomáhají dosáhnout rovnováhy
Sérum VITREOSCILLA FERMENT probiotické složky (5 %)
Krém LACTOBACILLUS FERMENT
Pleťová voda SACCHAROMYCES FERMENT FILTRATE
Sérum LEUCONOSTOC/RADISH ROOT FERMENT FILTRATE,
SACCHAROMYCES/XYLINUM/BLACK TEA FERMENT
• revitalizační sérum s probiotiky
• probiotika Kalibiome – posilují kožní bariéru, vyrovnávají mikrobiom a snižují zarudnutí
• bambusový ferment – zajišťuje antioxidační ochranu a posiluje kožní bariéru
Tonikum Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate
Krém Saccharomyces/Xylinum/Black Tea Ferment,
Lactobacillus
Sérum Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate,
Lactobacillus

Tab. 1: přehled vybraných aktuálně dostupných kosmetických produktů obsahujících bakteriální lyzáty (Notino, Kremkrem, Můj Sain, Missha; accessed 12.3.2024).

 

 

 

 

Zdroje

  1. Hill C., Guarner F., Reid G., Gibson G.R., Merenstein D.J., Pot B., Morelli L., Canani R.B., Flint H.J., Salminen S., et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic.  Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2014;11:506–514. doi: 10.1038/nrgastro.2014.66.
  2. Puebla-Barragan S. and Reid G. Probiotics in Cosmetic and Personal Care Products: Trends and Challenges. 2021; 26(5): 1249. doi: 10.3390/molecules26051249
  3. Guéniche A., Bastien P., Ovigne J.M., Kermici M., Courchay G., Chevalier V., Breton L., Castiel-Higounenc I. Bifidobacterium longumlysate, a new ingredient for reactive skin.  Dermatol. 2010; 19:1–8. doi: 10.1111/j.1600-0625.2009.00932.x.
  4. Klein G., Schanstra J.P., Hoffmann J., Mischak H., Siwy J., Zimmermann K. Proteomics as a quality control tool of pharmaceutical probiotic bacterial lysate products. PLoS ONE. 2013;8:e66682. doi: 10.1371/journal.pone.0066682.
  5. Villa E., Garelli V., Braido F., Melioli G., Canonica G.W. May we strengthen the human natural defenses with bacterial lysates? World Allergy Organ. J. 2010;3:S17–S23.
  6. Mohammedsaeed W., Cruickshank S., McBain A.J., O’Neill C.A. Lactobacillus rhamnosusGG lysate increases re-epithelialization of keratinocyte scratch assays by promoting migration.  Rep. 2015;5:16147. doi: 10.1038/srep16147.
  7. Sultana R., McBain A.J., O’Neill C.A. Strain-dependent augmentation of tight-junction barrier function in human primary epidermal keratinocytes by Lactobacillusand Bifidobacterium Appl. Environ. Microbiol. 2013; 79:4887–4894. doi: 10.1128/AEM.00982-13.
  8. Mokrozub V.V., Lazarenko L.M., Sichel L.M., Babenko L.P., Lytvyn P.M., Demchenko O.M., Melnichenko Y.O., Boyko N.V., Biavati B., Digioia D., et al. The role of beneficial bacteria wall elasticity in regulating innate immune response. EPMA J. 2015;6:13. doi: 10.1186/s13167-015-0035-1.
  9. Salminen S., Collado M.C., Endo A., Hill C., Lebeer S., Quigley E.M.M., Sanders M.E., Shamir R., Swann J.R., Szajewska H., Vinderola G. The International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of postbiotics.  Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2021 Sep;18(9):649-667. DOI: 10.1038/s41575-021-00440-6
  10. Scientific Committee on Consumer Safety. In: The SCCS Notes of Guidance for the Testing of Cosmetic Ingredients and Their Safety Evaluation.9th ed. SCCS, editor. Volume SCCS/1564/15 European Union; Brussels, Belgium: 2016.
  11. Chojnacka K. Fermentation products. In: Pohorecki R., Bridgwater J., Molzahn M., Gani R., Gallegos C., editors. Chemical Engineering and Chemical Process Technology-Volume V: Chemical Engineering Education and Main Products.Volume 5 Eolss Publishers Co. Ltd.; London, UK: 2010.
  12. Notino https://www.notino.cz (accessed 12.3.2024)
  13. Kremkrem https://www.kremkrem.cz/ (accessed 12.3.2024)
  14. Weleda https://www.weleda.cz/ (accessed 12.3.2024)
  15. Můj Sain. https://www.mujsain.cz/ (accessed 12.3.2024)
  16. Missha https://www.missha.cz/ (accessed 12.3.2024)
  17. Live P.S. https://www.liveprobioticskincare.com (accessed 17.3.2024)
  18. La Flore https://www.laflore.com (accessed 17.3.2024)
  19. Kim H., Myoung K., Gee L.H., Choi E.J., Park T., An S. Lactobacillus plantarum APsulloc 331261 Fermented Products as Potential Skin Microbial Modulation Cosmetic Ingredients. Soc. Cosmet. Sci. Korea. 2020; 46: 1, 23-29. http://dx.doi.org/10.15230/SCSK.2020.46.1.23
  20. Lee M., Kim M.S., Jang S.H., Kim H., Kim G.S., Lee H., Park H.M., Yang J. Cera-Glow, ferment lysates of Lacticaseibacillus rhamnosus IDCC 3201, improves skin barrier function in clinical study. Journal of Cosmet. Dermatology. 2023; 22: 6, 1879-1886. https://doi.org/10.1111/jocd.15642
  21. Puebla-Barragan S, Reid G. Probiotics in cosmetic and personal care products: trends and challenges. Molecules. 2021; 26: 1249.
  22. Kim MS, Lee M, Oh H, et al. Enhanced ceramides production by Lactobacillus rhamnosusIDCC 3201 and its proposed mechanism. Appl Biol Chem. 2021; 64: 50.
Back to blog

1 comment

Děkuji za krásné vysvětlení. Samozřejmě toto téma přitahuje pozornost a v dnešní době je velmi populární. Chtěla bych se zeptat, jak je to s přírodní/organickou/biokosmetikou. Také tam často nalézáme podobné pojmy a svoji podstatou tento druh kosmetiky o to víc přitahuje pozornost a láká zákazníky na takové pojmy… Zaměřovala jste se i na tyto? Jeden příklad…
https://www.boruvkovykopecek.cz/yage-bambusove-tonikum-se-stribrem-a-probiotiky-rose-kiss/
Moc děkuji za informace 🙂 Hezký den, H.N.

Přírodní kosmetika

Leave a comment