Surfaktanty

Surfaktanty

Nejpopulárnějším ingrediencemi v kosmetice jsou jejich aktivní látky, o kterých můžete najít spoustu informací. Formulace kosmetiky ale není pouze o nich. Chtěla bych vyzdvihnout několik typů látek, bez kterých by finální produkt vůbec neexistoval. Například…

Surfaktanty ! 

Kosmetické produkty jsou většinou tvořeny více než jedním typem látek a často by byly za normálních okolností nemísitelné (jako například voda a olej). A tady je „time to shine“ pro surfaktanty. Co všechno dělají? 

  • Jednou z nejdůležitějších vlastností surfaktantů je DETERGENCE. Díky nim jsou například cleansery nebo odličovače schopny pohltit částečky na naší pleti a poté je pouze smyjeme vodou. Nebo v případě mazu jej surfaktant zachytí, aby jej mohla voda smýt. Maz je přeci tuk, normálně ve vodě nerozpustný.
  • Jak jsem již zmínila, smíchají nemísitelné kapaliny a vytvoří emulzi. Jsou tedy emulgátory. Díky tomu jsou naše krémy schopny předat olejové látky pleti.
  • Zabraňují usazení látek na dně lahvičky, zabraňují tzv. zdrcnutí, shlukování určitých složek… jednoduše zajišťují rovnoměrné rozptýlení látek a stabilizují je.
  • Některé kapaliny se také špatně roztírají po povrchu. Přídavek surfaktantu tak usnadní rozetření například krému.
  • Pěna jsou bubliny vzduchu v kapalině a díky surfaktantům bude pěna dlouhotrvající - příkladem tohoto využití jsou například šampony nebo sprchové gely. Pro cleanser je tvorba pěny také klíčová.

 

Surfaktanty jsou povrchově aktivní látky. Strukturně to jsou látky s dvěma částmi, každou rozpustnou v jiném prostředí, nejčastěji se jedná o prostředí vodní/olejové nebo vodní/vzduch. Pokud je molekul dostatečně, vytváří organizované struktury - micely o různých tvarech a velikostech. Micely jsou zodpovědné například za pěnění. Celý princip jejich funkce i pohybu skýtá zajímavé fyzikálně chemické náležitosti jako povrchové napětí, ionizace, intramolekulární interakce apod., kterými vás nebudu zatěžovat.

 

V seznamu INCI složek vašich kosmetických produktů můžete najít látky s názvy jako:

Potasium Laurate, Potasium Myristate, Laureth-7, Laureth-23, Sodium Lauryl Sulfate, Octyl dimethyl betaine, Dodecyltrimethyl ammonium chloride, Potasium Oleate…

 

Většinou však v produktu najdete směsi surfaktantů, raději než jeden z nich. Produkt je tak komplexnější ve svých detergenčních nebo pěnících vlastnostech.

Zpět na blog

Napište komentář