Přírodní chemie

Přírodní chemie

Nedávno jsem slyšela: "Rostliny nejsou inertní, obsahují spoustu chemikálií." Není to úplně jednoduché téma, je okolo něj je spousta mlhy a dezinformací. 
První polovina věty říká: Rostliny nejsou inertní (pozn. inertní = nereaktivní s jinými látkami, v kosmetice to znamená, že s pletí neudělá vůbec nic, nepodráždí ji). Hodně z nás má za to, že rostlinná/přírodní kosmetika je automaticky bezpečnější, zdravější, udržitelnější. Často opak je pravdou a naopak existuje mnohem větší riziko alergií a podráždění.

A další část věty, která se mnou, jakožto biochemičkou hodně rezonuje ...obsahují spoustu chemikálií: slovo chemikálie bylo někde po cestě adaptováno a nějakým způsobem získalo jiný význam než ve skutečnosti má. Chemikálie není látka pocházející z ropy nebo laboratoře. Je to jen a prostě molekula. To slovo samotné nevyznačuje původ látky. Jen popisuje funkční nebo strukturní ~chemickou~ podstatu té látky.

Ptám se tedy:
Je přírodní kosmetika bezpečnější?
Obsahuje můj produkt nějaké toxické ingredience?
Měla bych se vyhnout chemii?
 
Tyto otázky nebo pochyby jsou poměrně pochopitelné a hlavně běžné. Spousta značek se pyšní tím, že jsou green, clean, eco, organic atd a vystavují odznaky a odpovídající symboly na svých produktech. Dané certifikace pak podléhají institucím, které je navrhly, nikoli národní nebo mezinárodní legislativě.
 
Hodnota prodeje beauty produktů dosahuje 500 mld. dolarů celosvětově, ke dnešnímu dni a odhaduje se, že dosáhne až 800 mld. dolarů k roku 2023. Přírodní a beauty produkty tvoří pouhý zlomek této sumy, okolo $11 mld, ale očekává se zdvojnásobení těchto ročních prodejů k roku 2024. Spousta společností tak odpovídá na přísnější enviromentální standardy, větší transparentnost a více přírodních produktů v portfoliu značek.
 
Důvody ke koupi přírodních produktů a proč je máme raději je nesčetně mnoho. Hlavním argumentem je zdraví a bezpečí kosmetiky, kterou na svou pleť aplikujeme a já se tedy pozastavuji u toho, proč vlastně převládá názor, že syntetické je automaticky nebezpečné.
 
Toxicita látek je určena vztahem mezi hazardem a rizikem.
Představme si:
Tygr je velmi nebezpečné zvíře, které žije na naší planetě a hazard je tedy velký. Já ale žiju v Česku - riziko, že se tady s ním setkám je malé. Měla bych se tedy bát?
 
Stejná úvaha se v toxikologii aplikuje na všechny látky a pro jejich výskyt v kosmetice se vyjadřuje maximální přípustné množství, při kterém nám 100% žádné riziko nehrozí.
 
Je teda nezbytné se “kontroverzním” látkám vyhýbat?
 
Příklad vazelíny: vyrábí se z ropy. Je to ale nejčistší produkt kosmetického průmyslu. Používá se dokonce na doporučení dermatologů, protože je naprosto inertní což znamená, že s ničím nereaguje. Poskytne suché a extrémně citlivé pokožce jedinečnou ochranu, kterou přirozeně postrádá kvůli nízké produkci mazu a to bez jakýchkoli reakcí.
 
 

Zdroje:

https://www.alixpartners.com/insights-impact/insights/millennials-preferences-beauty-personal-care-products/

https://labmuffin.com/video-natural-beauty-products-better/

https://www.mdpi.com/2079-9276/8/3/137

Zpět na blog

Napište komentář