Kolagen v kosmetice vs. v doplňcích stravy

Kolagen v kosmetice vs. v doplňcích stravy

Co to kolagen je?

Jedná se o nejběžnější protein, bílkovinu, v našem těle. Kolagen nám dodává strukturní podporu, integrita tkání a napomáhá při hojení ran a jizev. Je to velmi silná molekula, tvořená z tří vláken spletených do trojité šroubovice, díky čemuž je schopen poskytnout sílu, ale zároveň pružnost a spolu s dalšími molekulami tvoří hustou síť.

Trojitá šroubovice

doi: 10.1134/S0006297919140074

 

Máme až 28 typů kolagenu různě v těle, z toho nejběžnější jsou typy I, II a III. Kolagen najdeme v kůži, ve vazivech, šlachách, chrupavkách, kostech, cévních stěnách ale i v dentinu zubů. 

 

Kožní kolagen se nachází v ECM - extracelulární matrix (ve vnějším prostředí buněk) a je vytvořen fibroblasty v dermální kožní vrstvě, kde tvoří 70-80 % suché hmoty. V kůži máme minimálně 5 typů kolagenu, ale primárně zde najdeme typy I a III (80% a 15% resp.).

 

Proč chceme kolagen doplňovat?

S věkem nám klesá produkce kolagenu a zároveň stoupá míra jeho degradace. Kolagenová vlákna pod epidermis postupně ztrácejí svou organizovanost, jsou kratší a kolagen typu I mizí.

Kromě věku také kouření zasahuje do schopnosti fibroblastů tvořit kolagen, UV záření ničí naše zásoby, ale také pokles estrogenu při menopauze a po porodu mají vliv na snížení množství kolagenu v kůži.

To vše má za následek - zrychlené ztenčování kůže (dermis) a předčasné vrásky.

 

Jak si teda pomoct?

Jednou z možností je doplňovat kolagen v suplementech. U doplňků stravy s kolagenem se zaměřte hlavně na to, aby byl rybího původu a na to, aby byl tzv. hydrolyzovaný a máte vyhráno!

Zkoušeli jste kolagenové doplňky stravy a máte pocit, že vám nefungovaly?

Kolagen je tvořen z aminokyselin, což jsou základní stavební jednotky všech proteinů v našem těle.

Při konzumaci kolagenu se stane to, že si tělo vezme aminokyseliny přirozeně tam, kde je potřebuje! V kůži budou tedy až nakonec nebo za předpokladu ze jinde nejsou potřeba.

 

Víte ale, že kolagen v kosmetice nedoplní vaše kožní zásoby? 

Kolagen je protein o velké molekulové velikosti. Kvůli tomu není schopen prostoupit komplexními kožními vrstvami. Jeho přítomnost v produktech má hydratační schopnosti - což je taky skvělé, ale anti-aging to není.

Pro anti-aging volte raději ingredience, které podněcují tvorbu našeho kolagenu než kolagen samotný. Hledejte:

  • vitamín C
  • peptidy
  • retinoidy
  • glykolovou kyselinu

   

Zpět na blog

1 komentář

Dobrý den,
poradíte prosím jaký kolagen používat?
Používám už rok vital proteins collagen peptides ale zatím žádný výsledky nevidím.
Děkuji Klára

Kolagen

Napište komentář